P&S Scandinavia, income properties in Sweden P&S Scandinavia, income properties in Sweden

SIZES Works etablerar sig i Oskarshamn

Newly established manufacturer of prefabricated wooden homes, Sizes Works, opened their factory for production in January 2019 at Åsavägen 15, Oskarshamn.

After P&S’s anchor tenant, Scania, decided to end their rental agreement with P&S Oskarshamn, the search went out for a new tenant for the factory of the size of 11.000 square meters. The single biggest property of P&S Scandinavia. Multiple opportunities were explored for the building, but finally an agreement with Sizes Works was made. They had a vision to establish a big factory in Oskarshamn to produce prefabricated houses in wood, which P&S Scandinavia was happy to help make into a reality.

Hustillverkaren SIZES Works AB etablerar sig i Oskarshamn för att bygga upp produktion av husmoduler i trä för flerbostadshus. Bakom SIZES finns bland annat Kalmarföretaget I am Home som bygger flerbostadshus, bland annat på flera områden i Kalmar.

SIZES siktar på att bli branschens ledande aktör gällande kostnadseffektivitet, ledtider och resursutnyttjande. Kritiska framgångsfaktorer för att uppnå detta är standardisering, automation och optimering av logistik. SIZES vision är att bli husindustrins motsvarighet till Toyota. Etableringen kommer i första läget skapa upp emot 20 jobb för att i takt med att produktionen automatiseras fullt ut omfatta betydligt fler anställda. Tillverkningen kommer att etableras i P&S Oskarshamn lokaler på Östersjövägen 1. SIZES planerar att påbörja produktion under hösten 2018.

SIZES har ett unikt koncept för att prefabricera husmoduler i trä för flerbostadshus till hög kvalitet
och ett väsentligt lägre pris än motsvarande aktörer på marknaden idag. Husen kommer att byggas i trä och SIZES räknar med att kunna producera de flesta hustyper till ett pris som är en tredjedel lägre än marknadspris.

I ett första steg kommer SIZES att anställa ett 15-tal montörer samt övrig administrativ personal och säljare. Arbetsförmedlingen i Oskarshamn har bistått med rekryteringen av personal. Verksamheten väntas sedan växa succesivt i takt med att produktionen skalas upp och automatiseras.

– Vi är jätteglada att vi får till en etablering i Oskarshamn som är en attraktiv etableringsort. Vi tror mycket på vår strategi att bygga färdiga husmoduler i trä med hög kvalitet till ett betydligt lägre marknadspris än idag. SIZES har redan idag två ordrar på produktion om 75 lägenheter i Kalmar så vi har bråttom att komma igång med verksamheten. I detta sammanhang vill jag passa på att tacka Oskarshamns kommun och Arbetsförmedlingen för den värdefulla hjälp vi har fått att etablera oss. Det hade inte gått vägen annars, berättar Niklas Andersson, grundare och ordförande i SIZES och grundare för I am Home.

– Det är en stor dag för Oskarshamn. Det händer inte särskilt ofta att en ny tillverkningsindustri etablerar sig vare sig i vår eller någon annan kommun och därför är det extra roligt att SIZES valt Oskarshamn. Detta är ännu en positiv nyhet i raden av andra såsom O-ringen, filminspelning och etableringen av sällanköpshandel. Jag är mycket stolt över hur kommunens tjänstemän och vår nya näringslivsförvaltning har skött etableringen av SIZES och hoppas att vi kommer se än fler etableringar framöver säger Andreas Erlandsson, kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn.

Share Post :

More Posts

Leave a Reply